Delonghi reparatie

Is uw Delonghi defect? Op enig moment kan uw ECAM 22.110 kapot gaan natuurlijk. Klachten over een Delonghi volautomaat komen regelmatig voor, net als bij Bosch, Jura en Miele natuurlijk.  Er zijn een paar vuistregels om klachten te voorkomen. Ontkalk volgens voorschrift met Delonghi Decalc. Gebruik goede kwaliteit koffie, u vindt deze NIET bij Nederlandse groothandel en supermarkt. Maak het binnenwerk 2x per maand op de correcte manier schoon.

Bij ons nieuw gekochte Delonghi's hebben of krijgen een aantal conversies waardoor de meeste genoemde klachten zich nauwlijks voordoen of door gericht onderhoud worden deze klachten aanzienlijk beperkt. Op internet zien we echter dat veel gebruikers problemen hebben. 

Hieronder volgen daarom een aantal typische klachten en mogelijk oplossingen van kapotte Delonghi ECAM machines. Dus is uw Magnifica S defect, of ligt uw Prima Donna in de vernieling, check dan deze Blog.

Heeft u onderdelen nodig klik dan HIER of op een van de plaatjes.

MELDING 'infusor plaatsen' of lampje 'rood driehoekje'.  INFUSOR DELONGHI

1. ECAM 22.110, ECAM 20.110, ECAM 21.117 klacht:  Rood driehoekje licht op. Volgens handboekje 'infusor niet geplaatst'. In de realiteit heeft uw Magnifica S een probleem met de lift die de zetgroep heen en weer beweegt. Oplossing: Bij een nieuwe machine (tot 1 jaar) helpt het om de stekker uit het stopcontact te trekken en opnieuw in te pluggen. Na verloop van tijd vermindert de klacht en verdwijnt.

2. ECAM 21.117 klacht rood driehoekje blijft: Een bepaalde serie heeft een fabricagefout in de lift.

3. Oude types ECAM 22.110 klacht 'rood driehoekje' blijft hardnekkig. Door slijtage werkt de lift niet meer. Deze dient door een servicebedrijf te worden gecontroleerd en eventueel gerepareerd.

4. ECAM 23.460, ECAM 350.75 en ECAM 350.55 defect: 'Infusor plaatsen'. Dit probleem is gelijk aan bovenstaande nummers 1 tot 3. Als uw Delonghi problemen hiermee blijft geven raadpleeg dan uw verkooppunt.

Problemen Delonghi automaten met betrekking tot water aanvoer:

5. ECAM 20.110 en ECAM 21.117 storing: 3 lampjes tegelijk lichten op. Uw Delonghi Magnifica zet geen koffie meer. Oplossing: Probeer water te tappen uit het waterpijpje middels draaiknop links. Zet de maalgraad op stand 6 of 7   . Haal het waterfilter uit de tank. Nog steeds geen koffie uit de Delonghi?  Probeer te luisteren of de pomp steeds luider wordt of stilvalt. Raadpleeg met deze informatie uw verkooppunt. MET DEZE KLACHT UW DELONGHI NIET ONTKALKEN !!

6. Melding ECAM 23.450 en ECAM 350.75 'maalgraad te fijn'. Haal de eventuele waterfilter uit de tank. Volg de aangegeven procedure op het scherm. Tap daarna nog een glas water via het waterpijpje en zet de molen op 6 of 7 en als de Delonghi goed koffie geeft probeer deze dan te ontkalken. Nog steeds geen koffie? Zie punt 5 maar: NIET ONTKALKEN en raadpleeg uw verkoopadres. Het reviseren of vernieuwen van de infusor (zetgroep) wil nog wel eens helpen.

Kortsluiting Delonghi koffie automaat. 

7. Delonghi Dinamica ECAM 350.75 heeft periodiek technisch onderhoud nodig. Delonghi ECAM 350.55 en ECAM 350.75 kortsluiting: raadpleeg altijd uw verkooppunt !

8. DeLonghi ECAM 23.450 en ECAM 23.460 kortsluiting. Onder de 4 jaar kan de Delonghi ECAM kortsluiting geven als gevolg van een gesprongen slang of aansluiting. Lekt uw ECAM 23.450 of ECAM 350 stop met het gebruik ervan en in ieder geval NOOIT ONTKALKEN. Dat laatste kan heel gevaarlijk zijn.

9. Delonghi ECAM (Prima Donna, Intensa) kortsluiting bij toestel ouder dan 4 jaar: uw verwarmingselement KAN gecorrodeerd zijn. De magneetventielen kunnen lek zijn. Stop met het gebruik en laat het toestel door een vakkundig bedrijf of importeur nazien. NOOIT ONTKALKEN dit kan gevaarlijk zijn.

LEKKAGE Delonghi koffieautomaat. Ruim 90% van de Delonghi ECAM lekt uiteindelijk.

10. ECAM 20.110, ECAM 350.15 en ECAM 21.117 lekkage: aan de voorzijde van de machine rondom het rode lekbakje is in principe onschuldig, maar kan vervelend zijn. Dit komt na enkele jaren voor bij 90% van de ECAM machines. Verhelpen kan door gespecialiseerde bedrijven als de importeur en wij. Maar het is geen kleinigheidje en wij combineren dit liever met een 'midlife update' van uw Delonghi bij ongeveer 15.000 kopjes of 6 a 7 jaar.

 11. Prima Donna, ECAM 23.450, ECAM 350.55 en ECAM 350.75 lekkage: dit kan hetzelfde probleem zijn als bovenstaand, maar het is ook mogelijk dat het water van elders komt. Een lekkage van dit type moet u altijd laten nazien dus check uw verkooppunt. NIET ONTKALKEN voordat de oorzaak bekend is. 

12. ECAM Prima donna lekkage onder aansluitnippel melkkan: LAAT DIT ALTIJD NAZIEN. NIET ONTKALKEN. Als de O-ringen van de PrimaDonna hard worden (verkeerd schoonmaken) sluit het waterpijpje niet meer aan. Stop met het gebruik en laat de machine nazien DOOR DELONGHI GESPECIALISEERD bedrijf als het onze of importeur. Nieuwe ringen IS NIET AFDOENDE !!

13. Magnifica ECAM 20.110, 22.110 en ECAM 21.117 veel water in onderste lade. Steeds minder koffie in kopje. Dit is het gevolg van een falende O-ring in de 'brew head' van het toestel. Soms als gevolg van een constructiefout, maar meestal een gevolg van slijtage (rond 15.000 kopjes), verkeerd ontkalkingsmiddel of slechte kwaliteit koffie. Zolang het niet teveel hindert is geen herstel noodzakelijk. Dit geldt ook voor de ECAM Intensa, de ECAM Dinamica 350 serie en de Prima Donna.

14. ECAM 350.55 en ECAM 350.75 veel water in koffie afvalbak. Twee mogelijkheden. Kan duiden op een slechte kwaliteit koffiebonen. De uitgeworpen koffierondjes zijn dan nat. Probeer een kwaliteitskoffie zoals wij leveren, de rondjes moeten dan droog zijn. Ligt er nog steed veel water in de afvalbak dan gaat het om een ernstig defect dat zo snel mogelijk hersteld moet worden. Raadpleeg uw verkooppunt. 

Uw Delonghi volautomaat maakt een vreemd geluid na koffiemalen.

15. Na 2015 geldt voor alle Delonghi ECAM: knak geluid. Na het malen en voor het pompen verplaatst de ECAM de infusor via een lift in de machine. Als u tegen het einde van de verplaatsing een luide 'knak' hoort dan steekt de zuiger van de infusor te hoog uit de cilinder. Dat is een fabricagefout die tot ernstige schade kan leiden. Check de infusor door de zuiger omhoog te duwen. Dan beweegt u de veegarm over de zuiger. Loopt deze tegen de zuiger aan dan is het mis. Raadpleeg uw verkooppunt (Aankoopbon!).

16. Alle ECAM: knarsen. Als de infusor zwaar gaat lopen agv uitzetten interne ringen wordt het interne transportsysteem zwaar belast. Dan raakt het smeermiddel in het systeem sneller dan voorzien op en gaat het systeem 'knarsen' en langzamer lopen. De infusor moet dan zo snel mogelijk worden gereviseerd of vervangen. Ook moet het smeermiddel zo snel mogelijk worden aangevuld.

Uw Delonghi volautomaat maakt een ratel geluid TIJDENS koffiemalen en zet geen koffie.

 17. Alle Delonghi ECAM : ratel in de molen. STOP met koffiezetten. De onderste steen van de koffiemolen is middels een slip koppeling ontkoppelt van de motor. Hierdoor blijft de molen (meestal) intact. De ontkoppeling is het resultaat van een vreemd object tussen de koffiebonen. Tijdens het oogst- en brandproces komt er soms een steentje, takje en af en toe een dop, moertje, botje of stukje koperdraad in. Na branding is alles bruin en is het moeilijk het vreemde object te zien.

De bovensteen moet worden verwijderd en dan kan het object eruit gehaald worden. Na montage loopt de molen in 90% van de gevallen weer als normaal verder. In de garantie: raadpleeg uw verkooppunt. Na de garantie: laat u de procedure uitleggen door uw verkooppunt. Voor klanten kookwinkel Oostendorp: breng de machine langs voor gratis verwijderen en controle van de molen.

18. ECAM 20.110, 22.110 en ECAM 21.117 problemen: molen maalt geheel niet. Dit kan veel oorzaken hebben, koolborstel breuk of vastlassen rotor agv blokkade bonenmolen. Meestal loopt dit uit op vervangen van de molen. Dit is op zich niet moeilijk, maar er zijn tientallen uitvoeringen van de ECAM bonenmolen, dus de juiste plaatsen; dat is de moeilijkheid.

Electronische storing Delonghi volautomaat. Scherm blijft zwart, lampjes komen niet op.

19. Delonghi ECAM 22.110 en ECAM 21.117 storing: geen  beweging, geen lampjes. Controleer of de hoofdschakelaar achter op '1' staat. Check de aardlekschakelaar of zekering huisnet. Helpt het niet ? Waarschijnlijk is de besturings printplaat defect. Vaak gebeurt dit na een spanningsrimpel op het elektra net bijv. bij blikseminslag nabij.

20. ECAM 22.110 en ECAM 21.117 Magnifica S storing, gaan wel lampjes eventjes aan maar toestel reageert niet op aan/uit schakelaar. Waarschijnlijk is er een van de knopjes te hard ingedrukt  en zit vast. Bedieningspaneel iets losschroeven en knopjes opnieuw oplijnen. Kan door algemeen servicebedrijf voor max een paar tientjes worden geregeld. Zelf doen als je heel handig bent. 

21. Leeg scherm bij Delonghi ECAM 23.450, Prima Donna en 23.460, machine werkt niet. De koppeling tussen besturings printplaat en bedieningspaneel is defect. Soms helpt loshalen en opnieuw vastzetten. Soms een nieuw bedieningspaneel.

22. Leeg scherm Delonghi Ecam, machine werkt wel. Het backlight van het LCD paneel is uitgevallen. Met een zaklamp ziet u toch wat er op het scherm staat. Vervangen bedieningspaneel, maar het hoeft feitelijk niet.

Delonghi volautomaat. Problemen met de watertank.

23. Delonghi ECAM 22.110 en ECAM 21.117 loopt vast: geen melding 'lege tank'. U merkt dat vaak bij het ontkalken. De automaat blijft na afloop ontkalken aangeven. Oorzaak; de detectie sensor is defect of de tank is defect. Tank vervangen kunt u goedkoop zelf, ongeveer 70% kans dat dit werkt. Alleen het handvat vervangen is een beetje tricky.

24. Delonghi Prima Donna foutmelding 'tank plaatsen'. Ondanks dat de tank er goed inzit blijft de melding staan. Lastig om oplossing te geven; u moet daarvoor naar importeur of gespecialiseerd bedrijf. Geen kostbare zaak, tenzij u de monteur bij u aan huis komt.

25. Delonghi lekkage onder de watertank. Het aansluitventiel is beschadigd. In principe zelf te doen met een nieuw ventiel, maar wij doen het voor een paar euro.

Delonghi volautomaat zet slappe koffie.

26. Alle Delonghi ECAM ETAM ESAM; slappe koffie is meestal gevolg van slechte koffie. Oxidatie van de koffie komt het meeste voor. De bonen moeten namelijk in de verpakking blijven en gasdicht gesloten worden met bijvoorbeeld de 'beankeeper' die boven het ventiel wordt aangebracht. Koffiebonen mogen NOOIT in een pot of blik gegooid worden, ook niet met 'luchtdichte' en zeker niet met 'vacuum' afsluitingen. U mengt dan de bonen met zuurstof en sluit de bonen met zuurstof op; dat verhoogd de oxidatie. Met vacuum 'ontgast' u de bonen waardoor de smaakvolle lichte olieen uit de bonen gedwongen wordt en verdampt. 

27. Alle Delonghi ECAM ETAM ESAM; slappe koffie agv van slechte koffie. Grote vreemde objecten blokkeren de molen, maar kleine lichte objecten als zand geeft veel slijtage op molenstenen en transport systeem waardoor steeds minder wordt vermalen en de molen steeds fijner gesteld moet worden. 

28. Alle Delonghi ECAM ETAM ESAM; slappe koffie agv slechte koffie met hoog vochtgehalte. Vocht en gemalen koffie maakt een soort pasta waardoor de molenstenen 'bot' worden gepolijst. Daarnaast lopen groeven en kanalen vol met de pasta die uithardt. Door het dichtslibben komt er minder en minder koffie in de infusor. De vulling van de infusor is ook onvolledig omdat dan 10% uit vochtdeeltjes bestaat. Zodra water door de infusor geperst wordt zakt het 'koffierondje' dan in elkaar. Er is geen sprake meer van drukopbouw en het water schiet zo onstuimig door het verwarmingselement dat de koffie temperatuur laag is. De machine heeft een grondige schoonmaakbeurt nodig en een revisiebeurt van de infusor.

Goede kwaliteit koffie scheelt 4 tot 7 C op de koffietemperatuur terwijl u 10 tot 15% minder koffiebonen nodig heeft. Bovendien blijven kanalen en het binnenwerk veel schoner en blijft het systeem in veel betere conditie.

Delonghi volautomaat zet koude koffie.

29. Zie slappe koffie. Koffiebonen bevatten water of zijn geoxideerd. Mits langzaam gebrandt en in foliezakken (met stikstof bescherming!) verpakt zijn koffiebonen nog circa 6 maanden na branding geschikt voor volautomaten. Ook al staat er THT van nog 2 jaar op de verpakking. Eenmaal geopend én op de juiste wijze bewaard (beankeeper) gaan de bonen nog max. 3 a 4 weken mee.

Geen schuim Delonghi ECAM Magnifica, Dinamica of Prima Donna. (nog in bewerking)

30. Dinamica ECAM 350.55 en ECAM 350.75 Dinamica schuimt niet op.

31. ECAM 23.450 en ECAM 22.350 schuimt niet op. Koppelings probleem.

32. ECAM 23.450 en ECAM 22.350 schuimt niet op. Ventiel probleem.

33. ECAM 23.450 en ECAM 22.350 schuimt niet op. Thermoblock probleem.

34. ECAM 22.360 en ECAM 23.460 schuimt niet op. Ventiel probleem.

35. ECAM 22.360 en ECAM 23.460 schuimt niet op. Thermoblock probleem.

36. Delonghi Prima Donna schuimt niet op. Koppelings probleem.

37. Delonghi Prima Donna schuimt niet op. Ventiel probleem.

38. Delonghi Prima Donna schuimt niet op. Thermoblock probleem.

39. ECAM 20.110 en ECAM 21.117 Magnifica S schuimt niet op.

Infusor Delonghi ECAM Magnifica, Intensa, Dinamica of Prima Donna loopt zwaar. (nog in bewerking)

40. Alle ECAM machines:

41. ECAM 21.117 Magnifica S: onderste lampjes branden machine stopt.

42. Breuk veegarm Infusor.

43. Breuk kantelarmen interne ruimte.

44. Rail trolley uitgelopen. Is een total loss voor goedkopere uitvoeringen als Magnifica S.

Delonghi ECAM uitloop problemen. (nog in bewerking)

45. Alle ECAM machines: kopjes steeds voller. Defecte/vastgelopen debietmeter. Meestal door haar in water.

46. Alle Delonghi koffiemachines koffie loopt ongelijk uit. Het ene kopje is voller dan de andere. Vervangen koffieslang en uitloopbakje.

47. Alle Delonghi: chroom bladdert af, uitloop breekt af. Gevolg van uitlogen door slechte koffie. Vervangen chromen delen voordat chroom in de koffie terecht komt. 

Delonghi ECAM alle types vervuilt snel, koffie slap. (nog in bewerking)

48. Alle ECAM machines:

Delonghi ECAM UPGRADE

49. Alle Delonghi ECAM voor 2015: De opnieuw verbeterde Infusor van na 2017. Bestel ze hier.

50. Alle Delonghi ECAM : waterdicht maken condenskamer. Onderdeel Servicebeurt 1 en/of 2.

51. Alle Delonghi ECAM : anti capillair maken uitloop.

52. Verbeteren water toevoer.

 

 

omhoog
Shop is in view mode
Bekijk de volledige versie van de site
Powered by Mijndomein