Jan Oostendorp
Jan Oostendorp

Hoewel de grootvader van Ingrid Oostendorp de winkel oprichtte is de winkel genoemd naar haar vader Jan Oostendorp. Geboren als Johannes Oostendorp in 1923 kennen vele hem nog als een bescheiden man en vriendelijke winkelier. En maatschappelijk betrokken. In 1998 ontving hij de erepenning van de gemeente Tiel, een blijde aangelegenheid. 

Jan kreeg de erepenning voor zijn werk tijdens en na de oorlog. Over de inzet van na de oorlog, daar zijn velen mee bekend. Zijn inzet tijdens de oorlog was voor Jan een moeilijke prive aangelegenheid waar historici de laatste jaren wat meer licht op hebben doen schijnen. Zo was hij op 6 (waarschijnlijk ook 5) mei de eerste geallieerde militair die voet zette op Tielse bodem. Vanuit Duitsland was hij hiervoor naar Wamel gereden.

             

Jan, zijn broers en vader hielpen o.a. de geallieerden die achter de Duitse linies waren gekomen om te ontsnappen. Ook vormde de grote machine-werkplaats een effectieve bergplaats voor mensen en goederen. Jan werd door de Duitsers in sept. '44 'ontmaskert' en belandde na hachelijke belevenissen in het geallieerde leger. Met de Amerikanen vocht hij mee in 'Hells island' en later in het Rijn offensief, waarbij hij gewond raakte. Hij speelde een rol in de overdracht (bevrijding) van Tiel op 6 mei. Pas na de capitulatie van Japan werd hij gedemobiliseerd maar onder druk gezet om bij te tekenen als Oorlogsvrijwilliger Indonesie. Een zware gewetensvraag voor Jan maar uiteindelijk weigerde hij dit.

Na de oorlog heeft Jan zich mede ingezet in de herbouw van Tiel. Met name maatschappelijke en economische organisaties konden op zijn inzet rekenen. Helaas overleed hij in 2000.

     

 

omhoog
Shop is in view mode
Bekijk de volledige versie van de site
Powered by Mijndomein