Jan Oostendorp

Hoewel de grootvader van Ingrid Oostendorp de winkel oprichtte is de zaak genoemd naar haar vader Jan Oostendorp. Geboren als Johannes Oostendorp in 1923 kennen vele hem nog als een bescheiden man en vriendelijke winkelier. En maatschappelijk betrokken. In 1998 ontving hij de erepenning van de gemeente Tiel, een blijde aangelegenheid. 

Wat weinig mensen weten is waarom Jan de erepenning kreeg. Het verslag gaf aan zijn inzet te belonen die hij tijdens en na de tweede wereldoorlog leverde tbv de stad Tiel. Over de inzet van na de oorlog, daar zijn velen mee bekend. De inzet van tijdens de oorlog was voor Jan een prive aangelegenheid waar historici de laatste jaren wat licht op doen schijnen.

             

Jan, zijn broers en vader werden door de Duitsers 'Partizanen' genoemd. Dat is niet juist, de broers hielpen geallieerden die achter de Duitse linies waren gekomen te helpen. Niet om een ondergrondse oorlog te beginnen. Jan kwam na 'ontmaskering' in '44 in het geallieerde leger terecht. Hij speelde een rol in de bevrijding van Tiel. Pas na de capitulatie van Japan werd hij gedemobiliseerd.

Na de oorlog heeft Jan zich mede ingezet in de herbouw van Tiel. Met name maatschappelijke en economische organisaties konden op zijn inzet rekenen. Helaas overleed hij in 2000.

 

omhoog
Shop is in view mode
Bekijk de volledige versie van de site
Powered by Mijndomein