Jan Oostendorp

Hoewel de grootvader van Ingrid Oostendorp de winkel oprichtte is de winkel genoemd naar haar vader Jan Oostendorp. Geboren als Johannes Oostendorp in 1923 kennen vele hem nog als een bescheiden man en vriendelijke winkelier. En maatschappelijk betrokken. In 1998 ontving hij de erepenning van de gemeente Tiel, een blijde aangelegenheid. 

Wat weinig mensen weten is waarom Jan de erepenning kreeg. Het verslag gaf aan zijn inzet te belonen die hij tijdens en na de tweede wereldoorlog leverde tbv de stad Tiel. Over de inzet van na de oorlog, daar zijn velen mee bekend. Zijn inzet tijdens de oorlog was voor Jan later een moeilijke prive aangelegenheid waar historici de laatste jaren wat meer licht op hebben doen schijnen. Zo was hij op 6 (waarschijnlijk ook 5) mei de eerste geallieerde militair die voet zette op Tielse bodem. Vanuit Duitsland was hij hiervoor naar Wamel gereden.

             

Jan, zijn broers en vader werden door de Duitsers 'Partizanen' genoemd. Dat is niet juist, de broers hielpen enkel geallieerden die achter de Duitse linies waren gekomen te ontsnappen. Het was niet de bedoeling om een ondergrondse oorlog te beginnen. Jan kwam na 'ontmaskering' door de Duitsers in sept.'44 na hachelijke belevenissen in het geallieerde leger terecht. Met de Amerikanen vocht hij mee in 'Hells island' en later in het Rijn offensief. Hij speelde een rol in de overdracht (bevrijding) van Tiel op 6 mei. Pas na de capitulatie van Japan werd hij gedemobiliseerd en wenste geen OVWer te worden (ca. 80% deed dat wel) maar zette zich in op herbouw van Tiel.

Na de oorlog heeft Jan zich mede ingezet in de herbouw van Tiel. Met name maatschappelijke en economische organisaties konden op zijn inzet rekenen. Helaas overleed hij in 2000.

 

omhoog
Shop is in view mode
Bekijk de volledige versie van de site
Powered by Mijndomein